Waga i jedzenie

Trudno chyba zliczyć wszystkie sformułowane i opisane receptury mające spowodować utratę wagi ciała, czyli innymi słowy – diety odchudzające. Ich popularność rozpoczęła się w czasie kiedy modna stała się wysportowana i szczupła kobieca sylwetka, czyli od lat dwudziestych dwudziestego wieku. Natomiast oszołamiającą karierę wszelakich odchudzających diet zapoczątkowało naśladownictwo najchudszej modelki świata, czyli Twiggy. W latach 60-tych. Od tego czasu kanon piękna kobiecego ciała wyznaczany jest przez nienaturalnie szczupłe, wręcz chude modelki. W celu osiągnięcie tego ideału opracowywane były i są przeróżne diety. Mogą to być kontrolowane głodówki, diety węglowodanowe, lub zupełnie odwrotnie – białkowo-tłuszczowe. Stosowanie tych diet uświadomiło istnienie kilku problemów. Po pierwsze, nie każdy może być kościsto chudy pozostając przy tym w dobrym zdrowiu. Decydują cechy osobnicze, kondycja organizmu i elementów tych nie należy lekceważyć. Po drugie, nawet drakońska dieta nie musi być skuteczna na dłuższy czas, a jakiekolwiek odstępstwa powodują powrót do dawnej wagi i to z nawiązką. Po trzecie, stosowanie każdej diety powinno odbywać się pod kontrolą, inaczej może ona bardziej zaszkodzić niż pomóc. I w końcu – najlepszym sprawdzonym sposobem na schudnięcie jest przystosowanie organizmu do spożywania mniejszych ilości pokarmu, za to częściej i regularnie.

Dodaj komentarz