Każdy kto choć raz podejmował się dowolnej diety spotkał się zapewne ze znaczeniem słowa kalorie. Jest to jednostka energii, którą dostarczamy naszemu organizmowi. Do prawidłowego funkcjonowania każdy z nas potrzebuję określoną ilość kalorii. Celem większości diet jest zminimalizowanie ich ilości do określonej liczby. Dzięki temu organizm nie otrzymując wystarczającej ilości żywności zacznie spalać tkankę tłuszczową. Jednak ograniczenie kalorii może bardzo szybko doprowadzić do efektu jo-jo. Liczenie kalorii podczas diety nie jest trudne, zwykle na każdym produkcie znajduję się informacja, jaką dawką energii dysponuję. Kiedy decydujemy się na dietę na przykład tysiąca dwieście kalorii, nie możemy dziennie spożyć większej ilości kalorii. Taka dieta nie może trwać zbyt długo ponieważ każdego dnia tracimy z organizmu witaminy oraz mikroelementy. Podczas diety z ograniczoną ilością kalorii nie jest ważne, jakie produkty spożywamy. Głównym celem jest ograniczanie ilości kalorii. Jednak starajmy się dostarczać naszemu organizmowi białko i owoce. Kiedy już zrzucimy kilka kilogramów i będziemy chcieli skończyć z dietą, musimy robić to stopniowo. Jeśli od razu wrócimy do normalnych posiłków, organizm może od razu zacząć odkładać tłuszcz, aby zabezpieczyć się przed kolejną głodówką. W związku z czym nasza dieta nie przyniesie żadnego efektu.