Do produkcji hormonów, przyswajania witaminy D oraz do prawidłowego trawienia nasz organizm potrzebuje cholesterolu. Organizm człowieka produkuje mniej więcej gram cholesterolu w ciągu doby. Jest to ilość wystarczająca do prawidłowego przebiegu wspomnianych wyżej procesów. Niestety, do naszego organizmu dociera także cholesterol zawarty w pożywieniu. Najwięcej cholesterolu zawierają tłuszcze zwierzęce. Spożywając duże ilości zwierzęcych tłuszczów sprawiamy, że duża część cholesterolu jest magazynowana we krwi. Nadmiar cholesterolu zagraża miażdżycą, a to oznacza że może nam grozić np. zawał. Bardzo ważne jest więc dbanie o prawidłowy poziom cholesterolu. Najłatwiej uczynimy to dbając o odpowiednią dietę. W naszej diecie powinny znaleźć się chude mięsa i wędliny. Na stałe na naszym stole powinna zagościć wędlina drobiowa, która jest najchudsza. Mięso powinno jadać się duszone, pieczone w folii lub na ruszcie oraz gotowane. Z diety powinniśmy wykluczyć śmietanę i masło. Zamiast śmietany możemy używać jogurtu, a zamiast masła, miękkich margaryn. Z diety dobrze jest wykluczyć także topione serki i żółte sery, które zawierają duże ilości tłuszczu. Każdego dnia zjedzmy około 1 kg warzyw i owoców. Zawarte w owocach i warzywach witaminy utrudniają odkładanie się złego cholesterolu na ściankach naszych tętnic.