Wielu z nas gdy planuje spożywać warzywa podczas diety, nawet nie pomyśli, iż jednym z nich powinna być właśnie cebula. Jej plasterek zawiera śladowe ilości kalorii, przez co nie musimy się bać, że przybierzemy przez nią na wadzę. Jak w prawie każdym z warzyw, w cebuli znajdziemy witaminę C oraz B6. Jej składnikiem jest również kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego odżywiania. O dziwo cebula pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz redukuję tkankę tłuszczową. Oprócz tego posiada wartości lecznicze. Między innymi chroni nas przed nowotworami. Nie znaczy to jednak, że mamy spożywać kilka sztuk cebuli dziennie. Wystarczy zaledwie plasterek wraz z pomidorem i ogórkiem na kanapce, którą zabieramy do pracy czy szkoły. Jej wartość odżywcza diametralnie wzrasta. Co ciekawe, cebula pomaga również na rozmaite schorzenia oraz zwiększa gęstość kości. Jeśli dietę łączymy z treningiem, cebula pomoże nam ustrzec się niebezpiecznych dla naszego ciała kontuzji. Pamiętajmy, że cebula smażona traci większość swoich wartości odżywczych. Na początku przyzwyczajenie się do cebulowych posiłków może być bardzo ciężkie, jednak pamiętajmy o wartościach odżywczych takiego pokarmu. Cebula nadaję się również wręcz idealnie do surówek. Dobrze zrobiona sałatka to potężna ilość witamin dla naszego organizmu. Wraz z cebulą warto spożywać czosnek oraz sok z cytryny.