Z pewnością każdy z nas wie jak ważnym jest utrzymywanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Aby było to łatwiejsze warto dowiedzieć się po jakie produkty należy sięgać. Cukrzyca jest bowiem chorobą, która w dużej mierze uzależniona jest od tego co jemy oraz w jakich ilościach jemy. Z całą pewnością powinniśmy znacząco zmniejszyć spożywanie, a najlepiej w ogóle wyeliminować ze swojej diety tak zwane cukry proste. Są to wszelkie słodkie produkty takie jak dżemy, ciastka, ciasta, ciasteczka, czekoladki, pączki czy drożdżówki. Nie tylko nie pomagają nam one w utrzymaniu poziomu cukru we krwi na prawidłowym poziomie, ale zwiększają również ryzyko otyłości, która również zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Jeżeli zależy nam na prawidłowym poziomie cukru we krwi powinniśmy również znacząco ograniczyć spożywanie białego pieczywa. Zdecydowanie lepiej będzie jeśli zamiast niego będziemy spożywali pieczywo ciemne. Również jasny ryż oraz makaron lepiej będzie zastąpić razowym. Z całą pewnością powinniśmy także bardzo mocno ograniczyć spożywanie tłuszczu. Lepiej nie sięgać więc po smalec, słoninę, masło oraz śmietanę. Nie wskazany jest również tłusty biały oraz żółty ser. Zamiast śmietany możemy stosować jogurt, który również powinien być odtłuszczony. Jeżeli lubimy sery powinniśmy sięgać po te przygotowane z koziego lub owczego mleka.