Wiosna witana przeziębieniem

Wiosna witana przeziębieniem

Wraz z pierwszymi oznakami końca mrozów i śniegu, gdy zima odchodzi do przeszłości, w poczekalniach u lekarzy pierwszego kontaktu robi się tłoczno. Wiele osób dotyka wówczas problem przeziębienia. To prawdziwa zmora, która niejednemu nie pozwala na cieszenie się pierwszymi w roku promieniami słońca. Warto zatem zająć się sprawą, jak tylko pojawiają się znaki ostrzegawcze w postaci bólu gardła czy kataru. Za nimi bardzo często nadchodzi znaczne obniżenie samopoczucia, gorączka i ogólne osłabienie. Z przeziębieniem można sobie radzić na kilka sposobów. Wiele zależy od objawów oraz tego, jak podchodzi się do walki z chorobami. Można udać się do lekarza lub poprosić o radę farmaceutę w aptece. Zwykłe przeziębienie można także leczyć domowymi sposobami. Gorąca herbata z cytryną sprawdzi się jako środek na rozgrzanie organizmu, natomiast domowej roboty rosół dostarczy wielu odżywczych składników do walki z infekcją, a jednocześnie pomoże w udrożnieniu górnych dróg oddechowych. Cennym sprzymierzeńcem przeziębionych są również przyprawy, które można znaleźć niemal w każdej kuchni, na czele z zabijającym bakterie tymiankiem czy działającym kojąco na zziębnięte ciało cynamonem. Pomocny będzie z pewnością miód, dodawany do mleka czy herbaty. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Za radą niejednej babci warto sięgnąć po czosnek, czyli znanego od tysięcy lat sprzymierzeńca w boju z bakteriami.