Niedożywienie nie związane z niedowagą

Niedożywienie nie związane z niedowagą

Nie od dziś wiadomo, jak wielkie znaczenia dla naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu, ma sposób odżywiania. W trakcie choroby albo w efekcie nierozważnego odchudzania, może wystąpić problem niedożywienia organizmu. Dotyka on także tych osób, które walczą z nadwagą i otyłością. Potocznie utarło się, że kłopoty z niedożywieniem zawsze łączą się z niedowagą, co jest nie do końca słuszne. Medycyna rozróżnia dwa rodzaje niedożywienia: jakościowe i ilościowe. Niedożywienie ilościowe w istocie jest związane z brakiem żywności albo niezaspokojeniem zapotrzebowania na energię przez chorobę lub nie wystarczającą ilość pokarmu, co skutkuje zmniejszeniem masy ciała. Z kolei w przypadku niedożywienia jakościowego, wygląda to zupełnie inaczej. Wiąże się ono z niedoborem określonych składników odżywczych. Osoby otyłe często borykają się z niedoborami nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikro i makroelementów oraz witamin. Jest to związane z występowaniem zaburzeń wchłaniania, ubogą i niezdrową dietą i gwałtownymi, nieracjonalnymi próbami odchudzania. Czasem niedobory, np. magnezu albo chromu wzmacniają łaknienie. Brak zbilansowanych w organizmie substancji odżywczych może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania wielu narządów. Walka z tą chorobą wymaga cierpliwości i czasu, nie należy podejmować prób na własną rękę. Brakujący składnik jest wprowadzany do diety stopniowo pod okiem specjalisty w tej dziedzinie.

Dodaj komentarz