Kłopoty z nietolerancją laktozy

Kłopoty z nietolerancją laktozy

Powszechnie alergia na mleko krowie występuje rzadziej, niż się uważa. Jednocześnie spożywanie mleka powoduje najczęstsze gastryczne problemy. W przypadku osób dotkniętych tą alergią mogą pojawiać się reakcje ze strony układu odpornościowego, jak: wysypka, kichanie albo rozmaite dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Najczęstszą przyczyną występowania nietolerancji laktozy są niedobory trawiącego ją enzymu. W takiej sytuacji nie może być ona trawiona, skąd w konsekwencji pojawiają się symptomy chorobowe. Przyczyny niedoboru enzymu mogą mieć dwojakie podłoże. Pierwsze jest związane ze zniszczeniem błony śluzowej w jelicie, gdzie znajduje się enzym przez np. przebytą infekcję, celiakię albo nadużywanie spożycia alkoholu. Jest to stan przejściowy, do czasu regeneracji błony. Drugą przyczyną są uwarunkowania genetyczne. W tym przypadku mówi się o pierwotnej nietolerancji laktozy. Najbardziej aktywna praca enzymów jest u niemowląt, kiedy mleko jest głównym pożywieniem. Wraz z wiekiem aktywność ta się zmniejsza. Ignorowanie objawów nietolerancji pokarmowej może skutkować niedożywieniem i osteoporozą. Do diagnozy nietolerancji, najczęściej stosuje się wodorowy test oddechowy, w którym mierzy się zawartość laktozy w wydychanym powietrzu, po jej wcześniejszym podaniu pacjentowi. Pozwala to odróżnić tolerancję pierwotną od wtórnej. Wykonuje się także testy tolerancji laktozy albo badanie analityczne stolca.