Dieta w wiosennym duchu

Dieta w wiosennym duchu

Na wiosnę odżywa przyroda. Z zimowego snu budzą się niedźwiedzie, ale letarg przerywa również niejeden człowiek. Więcej światła i promieni słonecznych wyzwala lepszy humor, a ten z kolei zachęca do działania. Wyższe temperatury skłaniają do wyjścia z domu i oddania się bardziej aktywnym sposobom spędzania czasu. I bardzo dobrze, bo ruch to zdrowie, a na wiosnę dobra forma będzie jak znalazł. W budowaniu kondycji warto ćwiczenia uzupełnić odpowiednią dietą. Jak ją wybrać? Na ulicznych straganach i w warzywniakach robi się coraz bardziej kolorowo. Warto tę swoistą barwność wykorzystać i postawić na naturalne witaminy. Szczególnie te zawarte w warzywach sezonowo uprawianych w Polsce. Zamiast kupować słodzone napoje czy soki można wyciągnąć z głębi kuchennej szafki sokowirówkę i przyrządzić sobie własny napój na bazie ulubionych owoców. Zwolennicy koktajli na pewno znajdą dla siebie przepis w internecie. Zmieniając na wiosnę jadłospis bardzo szybko można poprawić humor. Warzywa i owoce jedzone kilka razy dziennie nie tylko ucieszą oczy kolorami, ale przydadzą się w usprawnieniu procesu trawienia i dostarczeniu organizmowi sporej dawki wszystkich możliwych witamin. Wyeliminowanie, a przynajmniej ograniczenie ciężkostrawnych potraw, pomoże także w zgubieniu kilogramów, które zimą pojawiły się nie wiadomo kiedy. Oczyszczony i odchudzony organizm nie tylko lepiej funkcjonuje, ale także wygląda atrakcyjniej.